4/20/2013

Na słodko.


Staram się odżywiać zdrowo, unikać cukru i niepotrzebnych, pustych kalorii. Jednak każdą z nas nachodzi moment, w którym transformujemy się w łakomczucha i nie możemy obejść się bez kawałka czekolady lub jakiejś innej słodkości. Jakiś czas temu trafiłam na przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z migdałami i kawałkami białej czekolady - MmmMmm.. już sama nazwa sprawia, że chciałabym się rozpłynąć. Ciasto to, nie wymaga dużo pracy, smakuje znakomicie, a co najważniejsze - zabija naszego niedobrego potwora łakomczucha! :)

Zdjęcie i przepis pochodzą z bloga makecookingeasier.pl




Skład:

100 g masła

4 jajka

220 g mielonych migdałów

200 g cukru

1 tabliczka białej czekolady

60 g mąki tortowej

starta skórka z 2 cytryn

sok z 2 cytryn


A robimy je tak:
1. Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka, mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy powierzchnia nabierze złotego koloru, a nóż włożony w środek po wyjęciu będzie czysty. Ciasto powinno być wilgotne!
2. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.




1 komentarz: